Scholengemeenschap Twickel is een scholengemeenschap voor vmbo, havo en atheneum. De school heeft vijf locaties. Twee in Hengelo, één in Delden en twee in Borne. De school herbergt zeven kunstwerken, verspreid over alle locaties.
Totaal 240 cm x 100 cm; drie tegels meten ieder 80 cm x 100 cm
Plaats :
Op de zijgevel aan de Oldenzaalsestraat
Kunstenaar :
Hans de Boer
Datering :
1962
Geschiedenis: De Boer heeft dit werk gemaakt ter gelegenheid van de opening van de Rijkskweekschool (destijds de functie van dit gebouw) in 1963, in het kader van de percentageregeling. Hij was toen als docent aan deze opleiding verbonden.
Hans de Boer Geboren in 1935 in Zuid-Beijerland; nu woonachtig in Borne. De Boer heeft zijn opleiding gehad aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (afdeling illustratie en grafiek) en aan de Rijksnormaalschool voor tekenleraren (MO A en B); beide instituten zijn opgegaan in de Rietveld Academie te Amsterdam. De Boer werkte als docent Tekenen en Cultuurgeschiedenis aan de Rijkskweekschool te Hengelo. Daarnaast was hij actief als kunstschilder. De Boer zelf deelt zijn werk in in drie perioden. Van 1963 tot en met 1971 hebben zijn schilderijen een expressionistisch en surrealistisch karakter; in de periode 1972 - 1981 werkte hij volgens constructivistische principes; vanaf 1982 is er sprake van een samentrekking van de vorige stijlen. De Boer heeft veel geëxposeerd, zowel solo als in groepsverband, onder andere in het Rijksmuseum Twenthe te Enschede.
Een corpus van een cementsamenstelling is bekleed met lood waarin teksten en afbeeldingen zijn gegraveerd
Afmeting :
150 cm x 380 cm
Plaats :
In de hal van de school
Kunstenaar :
Marie Eitink
Datering :
1969
Geschiedenis: De sculptuur is in opdracht gemaakt; of dat is gedaan in het kader van de percentageregeling is niet duidelijk; de spanne tijds tussen de bouw van de school (1960) en de opdrachtvoltooiing is daarvoor wel erg lang.
Bijzonderheden: De sculptuur bestaat uit zes blokken (door een staalconstructie met elkaar verbonden); vijf met een open middenruimte en een (rechtsonder) geheel gesloten; in de blokken zijn teksten (namen, woorden) aangebracht; elk blok heeft zijn eigen thema: aan de kant van de hal zijn dat (van boven naar beneden en van links naar rechts: a) tijd en ruimte, rekenen en tellen; b) natuurkunde en natuur; c) muziek en dans; d) eigentijdse geschiedenis; d) verkeer; e) vrede en liefde; de andere kant van het werk is afgeschermd (en dus niet nader te beschrijven) door een later geplaatste afscheidingswand.
Marie Eitink Marie Eitink (geboren in 1925 te Enschede) studeerde van 1945 tot 1951 beeldhouwen aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam bij V.P.S. Esser. In 1949 kreeg ze een studiebeurs van het Centre de Science International om in Parijs te studeren bij o.a. de beeldhouwers Jean Arp en Brancusi. In 1952 vestigde zij zich als beeldhouwer in Enschede, waar ze twee jaar later is gehuwd met de beeldhouwer J.J.J.M van Eijl. Marie Eitink heeft zich op velerlei terrein ontplooid: van klassieke beelden in diverse soorten steen tot projecten van ruimtelijke vormgeving in relatie met architectuur. Ze kreeg veel opdrachten van diverse particulieren, instellingen en gemeenten; vooral in Enschede bepaalt haar werk het aanzien van menige plek in de stad, maar ook in andere Overijsselse plaatsen en in Amsterdam, Leiden, Wageningen, Dronten is zij vertegenwoordigd. Aan haar lijst van exposities wordt in 2005 een overzichtstentoonstelling in het Palthehuis in Oldenzaal toegevoegd.
90 cm x 170 cm x 100 cm; de betonnen sokkel meet 40 cm x 140 cm x 96 cm
Plaats :
Voor het schoolgebouw in een open plantsoen
Kunstenaar :
Gooitzen de Jong
Datering :
1971
Geschiedenis: Gemaakt en geplaatst in het kader van de percentageregeling bij de totstandkoming van het gebouw in 1971.
Bijzonderheden: De sculptuur heeft De Jong gemodelleerd naar de boerderij (met schuur en grote kastanjeboom) die hij zelf bewoonde in het Abraham Ledeboerpark in Enschede (informatie uit het bestuur van de Stichting Gooitzen de Jong die zijn nalatenschap beheert.) De foto's van de onthulling door de burgemeester zijn aanwezig in het schoolarchief. Toen de burgemeester bij de onthulling "hogere waarden" aan de sculptuur toekende, reageerde de kunstenaar met de mededeling "Ik heb alleen maar willen uitbeelden dat hier vroeger een hoeve heeft gestaan die voor deze school moest wijken.".
Gooitzen de Jong Gooitzen de Jong (Enschede 1932 - Enschede 2004) studeerde van 1950 tot 1952, als eerste leerling, aan de AKI (onder anderen bij Aldo van Eyck) en aan de Rijksacademie in Amsterdam bij Esser van 1952 tot 1957. Daarna maakte hij studiereizen naar Italiė en Frankrijk. Sinds 1958 was De Jong werkzaam als zelfstandig beeldhouwer; hij werkte in klei, gips, brons, hout en hardsteen. Daarnaast maakte hij tekeningen, aquarellen en schilderijen en gaf beeldend vorm aan architectonische ruimtes. In 1962 werd hij op initiatief van burgemeester Thomassen benoemd tot stadsbeeldhouwer van Enschede; na vijftien jaar trad hij als zodanig terug. Hij had intussen de stad Enschede verfraaid met beelden als De Trommelslager en Leda en de zwaan. In opdracht vervaardigde bronssculpturen heeft hij verder geplaatst in o.a. Amersfoort, Utrecht, Den Haag, Losser, Borne en Deventer. De Jong exposeerde, vaak in groepsverband, onder andere in het Stedelijk Museum te Amsterdam, op de Biėnnale van Parijs 1962, op de Achtste Biėnnale van Middelheim Antwerpen, op Sonsbeek '68 te Arnhem, in het Provinciaal Museum Zwolle in 1980 en in 2001 in Zutphen. In 1956 ontving hij de Gerard Terborchprijs, in 1957 de zilveren medaille en in 1959 de gouden erepenning van de Prix de Rome en tenslotte in 1985 de Charlotte van Pallandt-prijs. De Jong was van 1972 tot 1984 docent beeldhouwen en van 1989 tot 1997 docent tekenen aan de avondopleiding van de AKI en van 1983 tot 1990 docent beeldhouwen aan de dagopleiding van de Academie Minerva te Groningen. In de laatste periode van zijn leven heeft hij een oeuvre als kunstschilder opgebouwd. Een selectie van zijn tekenwerk is opgenomen in de collectie van het Rijksprentenkabinet te Amsterdam.
Stukken marmoleum in diverse kleuren zijn gelijmd op board
Afmeting :
120 cm x 285 cm
Plaats :
In het trappenhuis (de school heeft twee trappen; dit werk en het volgende hangen als het ware in spiegelpositie)
Kunstenaar :
Harry J. van Kuyk
Datering :
1967
Geschiedenis: De ouderraad voelde voor aankoop van kunst in de school bij gelegenheid van de opening ervan in 1966, maar kon het, niet buitensporige, honorarium niet in zijn geheel opbrengen. De directeur van MAVO Raaesfelt, de heer Van Ditshuizen, heeft dat toen volgens mededeling van de kunstenaar uit eigen zak aangevuld.
Bijzonderheden: Het werk is rechts onder gesigneerd "v.Kuyk67". De voorstelling wordt gedomineerd door een vrouw; man en kind zijn slechts klein afgebeeld; het werk is gestoffeerd met landschapselementen zoals bomen. In de woorden van de kunstenaar zelf: "Ouders die een kind de school toevertrouwen om het in te voeren in het landschap van het leven."
Harry J. van Kuyk Harry van Kuyk (Zevenaar,1929) werd al jong ingewijd in de typografie door Harry Grubben, leerling van de beroemde Nypels in Maastricht. De typografie zou hem nooit meer loslaten. Na de oorlog vertrok hij naar de drukkersstad Haarlem en bezocht de Amsterdamse Grafische School. Daarna werd hij aangenomen in drukkerij Johan Enschedé te Haarlem, waar de gebonden typografie hem maximaal vertrouwd werd. Hij koos echter alsnog voor een opleiding in de grafisch-beeldende kunst. Na enkele jaren bij uitgeverij De Gelderlander in Nijmegen en een carrière in de leiding van een ander grafisch bedrijf koos hij voor de vrije en onafhankelijke grafiek. Van Kuyk wierp zich op de verdere ontwikkeling van het blinddrukken en construeerde een pers waarmee hij prenten in basreliëf kon maken die hij "reliëfdruk" noemde. De uiteindelijke pers, die hij met rijkssteun liet bouwen, doet nog dienst en is nog steeds uniek. Zijn prenten zijn vele malen op diverse plaatsen in de wereld bekroond. Van Kuyk exposeerde voor het eerst in het stadhuis van Zevenaar (1969) en voorlopig voor het laatst in de Dionysiuskapel in Persingen (1998). In de tussenliggende dertig jaar had hij tentoonstellingen in gerenommeerde Nederlandse en buitenlandse musea en galeries, zoals het Amsterdamse Stedelijk Museum en Boymans van Beuningen, Galerie Asselijn in Amsterdam, maar ook diverse keren in New York, Londen, Tokio en Pretoria. Van Kuyk heeft een voorkeur voor uitgaven van thematisch samenhangende prenten in een zeer kleine oplage. Zo ontstonden in ruim dertig jaar eigen uitgaven waaronder het beroemd geworden "Groot Abecedarium"(1972). Intussen heeft hij de stap gezet naar het drukken van boeken met ook eigen teksten.
Uitvergrote foto's achter plexiglas op de wand bevestigd
Afmeting :
256 cm x 170 cm
Plaats :
In de hal of aula van de school
Kunstenaar :
Onbekend
Datering :
Onbekend
Geschiedenis: De foto's zijn geplaatst in 2003 en 2004.
Bijzonderheden: De school heeft de foto's gekregen van een familielid van een docent. Ze zijn afkomstig van een interne vormgevingscampagne van Vroom & Dreesmann Warenhuizen. De onbekende maker ervan werkt bij het interne reclamebureau van V & D.
Zwart witte figuren met de letters "tlp" en de getallen 1 en 30
Techniek/materiaal :
De tekening is uit de hand aangebracht door CHAZZ, lid van The London Police, en vervolgens met medewerking van leerlingen met verf en kwast ingevuld
Afmeting :
De muur meet 900 cm x 2800 cm
Plaats :
De buitenmuur van een gymnastieklokaal
Kunstenaar :
The London Police
Datering :
2004
Geschiedenis: CKV-docent Kees de Groot, organisator van het Enschedese PlanetArt.nl, heeft in 2003 The London Police voor een bijdrage naar Enschede gehaald. Zijn leerlingen reageerden daarop zo geestdriftig dat het Twickel-project als een vervolg daarop is ontstaan. Een groep enthousiaste leerlingen heeft in de vakantie van mei 2004 met verf en kwast op de steigers gestaan.
The London Police Het kunstenaarscollectief The London Police bestaat sinds 1999 en is een gezelschap van drie graffiti- en stickerkunstenaars. Oorspronkelijk afkomstig uit Londen en San Francisco, opereerde de groep als "straatkunstenaars" vanuit Amsterdam. Daar doken hun getekende, geschilderde en op papier geplakte poppetjes ('Lads') overal op. Nu exposeert TLP ook in officiële galeries in binnen- en buitenland. In november 2003 heeft de BBC in een reportage aandacht aan "the streetart" van TLP besteed.